In vergelijking met andere wapensoorten is er over de kruisboog niet veel geschreven. Als er al over geschreven wordt, dan is dit vaak als onderdeel van een geschiedbeschrijving. Boeken die als hoofdonderwerp de kruisboog hebben zijn echter zeldzaam. Op deze pagina is een aantal boeken opgenomen die specifiek over de kruisboog gaan. Weet u nog andere titels? Laat het ons per e-mail weten.
The Book of the CrossbowBoek
Ralph Payne-Gallwey (1995, herdruk), Dover Publications, New York
Deze Dover-editie is een facsimile-uitgave van het originele boek dat in 1903 gepubliceerd is door Longmans, Green and Co. (Londen). De originele titel van het boek was destijds “The Crossbow/Mediaeval and Modern/Military and Sporting/Its Construction History and Management/with a Treatise of the Balista and Catapult of the Ancients”. Een hele mond vol… Voor de herdruk is dan ook gekozen voor een kortere titel. In 1907 is een appendix op het originele werk uitgebracht. In de editie van 1995 is deze integraal opgenomen. In het boek wordt de ontwikkeling van de kruisboog beschreven vanaf de vroege middeleeuwen tot aan het begin van de 20e eeuw. Het boek is voorzien van meer dan 240 illustraties en schetsen. Ondanks zijn leeftijd (de herdruk is niet bijgewerkt tot vandaag de dag) is het een zeer informatief boek. Een aanrader voor iedereen die over de geschiedenis van de kruisboog wil lezen. Het boek is alleen beschikbaar in het Engels.
Crossbows
Frank Bilson(1974, 1983), Hippocrene Books, New York
De eerste druk van dit boek was gelijk het eerste boek over kruisbogen na het beroemde boek van Payne-Gallwey aan het begin van de vorige eeuw. In Crossbows wordt aandacht besteed aan de constructie van kruisbogen, verschillende ontwerpen van de kolf en trekkermechanismen. Daarnaast wordt op overzichtelijke wijze uitgelegd hoe de doe-het-zelver een kruisboog in elkaar kan zetten. De kruisboogsport komt hiermee dus uitgebreid aan de orde.
Naast de sport wordt ook aandacht besteed aan de geschiedenis van de kruisboog en zijn oorspronkelijke toepassing als oorlogswapen. Daarbij gaat de auteur terug tot "their first recorded reference in 1050 BC".
Die Armbrust; Ein handbuch
Egon Harmuth (1986), Adeva, Graz